Dela med dig av dina erfarenheter av skönhetsbehandlingar i chatten nedan. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Kliniker utför estetiska behandlingar – utan att följa lagkrav

Uppdaterad
Publicerad

Injektionsbehandlingar, med exempelvis fillers eller botox, blir allt populärare. Men trots de nya lagkrav som kom 2021 så utförs fortfarande behandlingar på kliniker som inte är registrerade.

Dela med dig av dina erfarenheter, tankar och synpunkter om skönhetsbehandlingar i chatten nedan.

Enligt den nya lagen som reglerar kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar måste den som utför behandlingarna registrera sig hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Behandlaren måste även vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare. Men så är inte alltid fallet.

– Tyvärr ser vi ett ganska stort mörkertal, säger Ulf Samuelsson, pressansvarig på Estetiska injektionsrådet och plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm.

Estetiska injektionsrådet uppskattar att 25-30 procent av de som utför behandlingarna i Sverige fortfarande inte är registrerade hos Ivo.

Vad har du för erfarenhet av skönhetsbehandlingar?

Katarina • Har inte gjort några på min kropp. Skulle ALDRIG göra det heller! Det är så fult när unga vackra tjejer hör läppfillers eller botox i ansiktet ‼️varför ska inte naturen få ha sin gång?
Det är inte alla som ens blir gamla.. sjukdom olyckor mm. Tänk på det istället för att se ut som en anka!
Det är så FULT!

Ballongkinder • Först var det anknäbb sedan Botox och nu ballongkinder, var ska det sluta?

Pell Uno Larsson • Skicka pengarna till Ukraina . Bättre än betala dyrt för anknäbb.

Pell Uno Larsson • Färgade håret när jag var 19 år, blev gråhårig väldigt tidigt.

Dugersomjagär • Som mamma till två små döttrar är jag rädd för vad samhällets normer kommer att göra med dem när de blir äldre. Jag har själv alltid haft komplex för min kropp och hade säkert gjort något ingrepp när jag var ung och osäker, om det varit lika lättillgängligt då som det är idag! Nu när jag är 33 år gammal är jag otroligt glad att jag aldrig gjort något ingrepp, om så bara lite botox. Det hade inte fått mig att må bättre. Dessutom hade det varit väldigt svårt att förklara för mina döttrar att "utsidan inte är viktig" och att "naturligt är finast" om jag själv gjort tvärt emot. Det är hemskt att så många influencers (som har barn som sin största publik och inkomstkälla) hela tiden spär på utseendefixeringen. Ta ansvar!

Peterklippan • Skönheten sitter inte i skinnet,det sitter i själen.

Naturlig naturligtvis! • Tragiskt att se alla onaturliga stela och svullna ansikten! Detta har inget med skönhet att göra.

Skönhetsbegreppet är missbrukat av en girig bransch. Ingen seriös vårdpersonal borde ägna sig åt detta! Det är svårt nog att vara ung idag!

Den psykiska ohälsan hos unga är utbredd. Jag vägrar att shoppa i butiker med personal med vanställda ansikten av s k ”skönhetsingrepp” jag vänder och går ut.

En ung tjej idag ska inte behöva tvivla över om hon är vacker som hon är född. Underlivet , bröst, rumpa och ansikte är vackrast naturligt!

Det är en självklarhet, och den självklarheten borde vårdpersonal och föräldrar slåss för.

A • En kompis till mig gjorde sina läppar. Det såg inte klokt ut. Samtidigt ville hon inte låtsas om att hon gjort det fast alla såg det ju! Tycker det blir fel.

Vera • Jag hade hängande ögonlock, det var jättejobbigt! Efter operationen tycker både jag och alla andra att jag ser mycket piggare ut!

Anton • Jag tänker att skönhetsbehandlingar kan vara bra för en persons välmående, om den tycker att något borde ändras. Men jag själv skulle inte göra några ingrepp eller operationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.