Knarkbeslag värt 17 miljoner i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En hemlig operation kopplad till den internationella polisinsatsen Trojan Shield, ledde till att polisen i Örebro kunde lägga beslag på amfetamin för ett värde av 17 miljoner kronor, uppger Nerikes Allehanda.

När polisen i Örebro slog till mot en 33-årig man i april i år hittades 82,3 kilo amfetamin. Mannen är en av de första att åtalas med bevisning från den krypterade tjänsten Anom.

Han åtalas för att ha tagit emot mellan 120 och 125 kilo amfetamin i Stockholm. Amfetaminet ska sedan ha transporterat till Örebro.

Operation Trojan Shield, kallad Operation Ironside i Australien och OTF Greenlight i Europa, var en internationell polisinsats som kulminerade den 7 juni 2021 när mer än 800 personer greps i 16 länder. Insatsen möjliggjordes genom att FBI hade distribuerat den krypterade meddelandeappen Anom och lurat brottslingar att använda appen som sedan bevakades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.