Foto: Malin Gotlin /SVT

Knöligt väder till trots – potatisen är satt

Uppdaterad
Publicerad

Jag trotsar snö, hagel och isiga nätter. Potatisen är i jorden!

Allra först har jag rensat jorden från ogräs. I år låter jag bli att gödsla alls. Potatis vill inte ha för mycket näring, har jag läst, och jorden är fin hos mig. Tänker att jag väl ska märka på bladen om den vill ha mer näring.

Temperaturen i jorden är kring 12 grader och redan vid 8 kan man sätta potatisen. Så egentligen är jag sent ute. Men det nyckfulla vädret har gjort att jag avvaktat.

#Viodlar

Med en gammal hacka med mjukt nött träskaft drar jag upp två fåror med ca en halvmeter emellan. Sedan sätter jag potatisen på 15 cm djup och 20 cm mellan varje sättpotatis. Lite längre mellan den sena potatisen.

Debut för sen sort

Tidigare år har jag bara satt tidig potatis, men i år prövar jag med en sen ekologisk sort också.

När potatisblasten kommit upp en bit ska den kupas så att inte potatisarna blir gröna. Så mycket svårare än så är det oftast inte. Men man ska så klart se upp för potatisbladmögel. Och om frostnätter väntar och blasten tittat upp kan man täcka med fiberduk.

Nu hoppas jag på första skörd till midsommar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Viodlar

Mer i ämnet