Foto: SVT

”Knytgubbarna” – barnens hjältar

Uppdaterad
Publicerad

Att knyta skridskor tar tid. Speciellt om det är 40 barn. Men tack vare ”Knytgubbarna” i Fellingsbro hinner både barn och lärare åka skridskor under skoltimmen.

– Det började med att mitt barnbarn undrade om jag kunde komma och hjälpa till och knyta när hans klass skulle åka skridskor, säger Nils ”Pliggen” Lindén.

– När jag kom dit var det 40 barn, två lärare och jag. Jag insåg direkt att det inte skulle fungera.

Alla skulle inte hinna åka skridskor på en timma. Så nästa gång tog Nils med sig några fler pensionärer. Och nu efter fem år är de nio stycken. Tre gånger i veckan hjälper de till med skridskoknytning, hjälmpåtagning och ser till att barnen får i sig sin matssäck.

”Helt enormt”

– Även vi lärare kan åka skridskor med barnen. Och den här knythjälpen betyder också att vi kan åka skridskor varje vecka, säger förskolläraren Mari Andersson.

– Det är helt enormt att få ställa upp för ungdomarna. De får ju göra vad de ska göra: åka skridskor, säger  ”knytgubben” Johnny Erixson och fortsätter:

– Responsen från barnen och skolan är fantastisk. Vi var med på luciafirandet som inte ens föräldrarna fick vara med på och dessutom blev vi bjudna på smörgåstårta av lärarna till skolavslutningen.

Namnet Knytgubbarna har barnen hittat på och gubbarna är välkända i Fellingsbro.

– När ungarna får se mig så slänger de cykeln och kommer och ger mig en kram, säger ”Pliggen” Lindén.

Hjälper även asylbarn

Det är inte bara skolbarnen som får hjälp med att knyta skridskorna. Innan jul fick Nils en förfrågan om han kunde anordna skridskoåkning för asylbarnen i Fellingsbro. Nils och en knytgubbe till ställde upp.

Gensvaret var stort, 30 barn och 15 föräldrar kom så nu åker dom skridskor varje vecka.

– Det här är också ett sätt att garantera återväxten, säger Nils.

– Knytgubbar borde finnas i varje stad. Tänk vilken glädje det ger, både för barnen som får åka skridskor och för oss pensionärer som på det här sättet får en massa nya kompisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.