Belastningen på personal inom folktandvården är hög och många uppger att de är stressade. Foto: Ingvar Karmhed / TT

Köer och personalbrist – stresstyngd arbetsmiljö för Folktandvårdens anställda

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvårdens kliniker i Örebro län är fulla och köerna för nya patienter är på vissa platser flera år. Belastningen på personalen som jobbar är hög och många uppger att de är stressade.

Just nu saknas nio tandläkare i Örebro och av länets kliniker är det bara två som tar emot nya patienter. Resten är fulla och arbetsbelastningen är hög.

– Vi som fackförening, och våra motsvarigheter för tandsköterskor och tandhygienister, märker av att det är många som tycker att det är en tuff och stressig arbetssituation just nu. Det är många som arbetar på sitt yttersta och det blir tungt i längden, säger Sara Fransson som arbetar som tandläkare i Örebro och är ordförande för Tjänstetandläkarna Örebro.

Sara Fransson är tandläkare och ordförande för Tjänstetandläkarna i Örebro. Foto: Louise Gustavsson / SVT

”En mycket, mycket stressig arbetsmiljö”

Nyligen genomförde Region Örebro län en medarbetarenkät, där ett av fokusområdena var just arbetsbelastning.

– Den visar på att vår personal har en mycket, mycket stressig arbetsmiljö. De upplever stress, har svårt att koppla av från jobbet och så vidare, de klassiska mönstren som visar sig när man är stressad på sitt jobb och det vill vi inte ha, säger Ola Fernberg som är tillförordnad tandvårdsdirektör.

Ola Fernberg, tillförordnad tandvårdsdirektör. Foto: Louise Gustavsson/SVT

– Man kan se att det dippar på just arbetsbelastningen och hur nära man känner sig den högre ledningen. Vi har fått återkoppling på hur det ser ut i de olika frågorna och lite vad man tänker att man ska jobba vidare med, säger Sara Fransson.

– Där är ju vi som facklig organisation ett gott samarbete framöver.

Ny omställning

För att förbättra läget arbetar regionen nu med en omställning som ska göra att vårdförloppet för patienter ska bli kortare och på så sätt korta köerna.

– Det låter lite konstigt, men det handlar om resurseffektivitet kontra flödeseffektivtet och det vi ska göra är att öka flödeseffektiviteten, säger Ola Fernberg.

– Det är viktigt att det har uppmärksammats och att arbetsgivaren blivit uppmärksam. Jag ser positivt på framtiden, säger Sara Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.