Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annalena Järnberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Hällefors, menar att kollektivtrafiken på orten måste förbättras för att nå klimatmålen. Foto: Rolf Larsson/SVT

Kollektivtrafiken i Hällefors debatteras i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitet har kartlagt inställningen till bilåkande och kollektivtrafik i Hällefors. Forskare på universitet har intervjuat invånare om inställningen till att åka klimatsmart genom att använda kollektivtrafik eller köpa miljöbilar.

Undersökningens resultat debatteras under Almedalsveckan och kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Annalena Järnberg, menar att hälleforsare visst vill värna miljön, men om det inte blir billigare att köpa miljöbilar eller kollektivtrafiken blir bättre så blir det svårt att nå miljömålen.

– Statsmakten borde komma hit till Hällefors för att se hur det står till i verkligheten innan de sätter upp mål för hur landsbygden ska klara att ställa om, säger hon.

Kom ihåg bygden

Flera av forskarna bakom undersökningen har publicerat en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle där problemen att leva på landsbygd i det fossilfria samhället tas upp.

I dag är det staden som räknas men om politikerna vill få med landsbygden på omställningen måste regering och riksdag tänka på glesbygden.

Artikeln tar exempelvis upp att det utvecklas självkörande bussar för stadsmiljö, när möjligheterna att revolutionera kollektivtrafiken finns på glesbygden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet