Terrorister ur Islamiska Staten åker genom staden Mosul, Irak. Foto: TT

Kommun vill hjälpa IS-krigare: ”Är absurt”

Uppdaterad
Publicerad

I Örebros kommunledning har man tagit upp problematiken kring IS-sympatisörer. Enligt kommunalrådet Rasmus Persson (C) vill man försöka hjälpa de IS-krigare som återvänder till Örebro att komma i jobb och få psykologhjälp för sina traumatiska upplevelser. Det kan SVT Tvärsnytt avslöja i dag.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, säger Rasmus Persson (C) till SVT Tvärsnytt.

I kommunledningen har man även resonerat kring möjligheten att erbjuda männen jobb, för att minska utanförskapet som de menar kan vara en del av orsakerna till att de väljer att delta i striderna i Irak och Syrien.

Terroriströrelsen IS

Anonym kritisk

Det är dock något som inte faller i god jord hos alla. SVT Tvärsnytt har talat med en av dem som upprörs av detta. Han vill vara anonym då det tidigare har förekommit dödshot mot personer som uttalat sig kritiskt till Islamiska staten i media.

– Människor som har flytt från Syrien och Irak och har förlorat sina barn kommer till Örebro och får höra att vissa av dem som har varit nere och stridit ska få psykologhjälp och jobb. Jag tycker att det är absurt, säger han.

Jonas Millard (SD), distriktsordförande i Örebro län, menar att Rasmus Persson tänker fel.

– Persson har fel utgångspunkt. Vår utgångspunkt är att väljer en person att lämna Sverige för att kriga utomlands för IS, kan den personen också stanna där. Men får man däremot vetskap om att det finns personer i Sverige som har krigat för IS måste man erbjuda nån form av hjälp. Det kan vara terapi eller liknande för att hjälpa dem in i samhället, säger Millard.

”Vill inte kritisera”

Oppositionsrådet i Örebro, Anders Åhrlin (M), säger följande:

– Jag vill inte kritisera förslaget. Vi på kommunen måste göra något för att möta upp ungdomar som ansluter sig till sådana här organisationer. Det jag saknar nu är en överblick för hur kommunens verksamheter jobbar med problemet. Det kommer jag att kräva i kommunstyrelsen, säger Åhrlin.

En annan som inte alls håller med Rasmus Persson är Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor och ledamot i fullmäktige Stockholm Stad.

”#oerebrokommun ska alltså skicka #IS krigare p terapi. Har centerns kområd helt tappat kontakt m verkligheten?”, skriver hon på twitter.

Även Robin Nilsen, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet i Örebro län och ledamot Gymnasienämnde (FP) skriver så här på twitter:

Ministrar vill inte kommentera

”Nu vill toppolitiker i Örebro belöna återvändnade IS-krigare med jobb. Jag tycker inte de ska få återvända alls…”.

Och fortsätter:

”Örebro kommuns nya policy: Begå ett terrorbrott, få ett jobb?”.

SVT Tvärsnytt har varit i kontakt med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). Ingen av dem vill kommentera nyheten.

Oro, djupa konflikter och dödshot i Vivalla i Örebro. Läs mer här.

Terrorexpert ställer sig bakom Örebro kommun: Läs mer här.

Urval av reaktionerna på sociala medier:

Pia: ”Vem vill vara arbetskamrat med dom?”

Helena: ”Vilket bra initiativ! Precis som organisationer som ”Exit” ger stöd till högerextrema avhoppare, ska självklart de avhoppare som återvänder från Syrien få hjälp!”

Anna: ”Hoppas detta är ett dåligt skämt!!”

Johnny: ”Det finns inte jobb till ungdomar som sköter sig. Psykiatrin går på knäna, med långa väntetider. Så att kommunen ska lägga resurser och pengar på terrorist är helt fel.”

Katarina: ”Bra initiativ tycker jag.”

Eva: ”Hjärnsläpp eller?”

Hassan: ”Härligt! Om man är arbetslös inte behövs skriva in på Arbetsförmedlingen, kriga för IS istället så får du jobb i Örebro. Tack Örebro kommun! DUMHET..”

Inga-Lill: ”Dom kan stanna där dom är.”

Lennart: ”Är det här sant?”

Anders: ”Det är mest SD folk som ogillar det hela tror jag. För vem är emot att minska antalet personer som krigar för IS?”

Susanne: ”Bland det värsta jag hört...”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet