Mikael Willén, kommundirektör i Lekeberg Foto: SVT

Kommundirektören: Försöker ge så mycket stöd vi kan

Uppdaterad
Publicerad

Kommundirektör Martin Willén förstår att paret Sjöberg är irriterade på kommunen.

– Vi försöker ge så mycket stöd vi kan, säger han.

Eftersom att ungdomarna på Vekhyttegården är asylsökande har de inget personnummer. Därför har de inte rätt till försörjningsstöd – det som tidigare hette socialbidrag.

– Vi har fått statsbidrag som vi betalar till ungdomarna, men kommunen kan inte skriva några avtal med hyresvärdar, säger Lekebergs kommundirektör Martin Willén.

Är du förvånad att ungdomarna använt pengarna till annat än hyra?

– Deras situation är oerhört tuff. I och med att de har blivit 18 år får de fullt ansvar för sig själva, och vi kan inte bestämma hur de ska hantera sin situation.

Gjorde polisanmälan

När kommunen fick veta att boendet samlat in ungdomarnas betalkort valde man att polisanmäla händelsen.

– Bankkortet och koden som ungdomarna har fått är personlig. De förbinder sig att inte dela med sig, och då kan de inte lämna vidare korten. Vi meddelade också föreståndarna som lämnade tillbaka korten.

Martin Willén betonar att Vekhyttegården och frivilligorganisationer gör ett viktigt arbete i kommunen.

– Jag hoppas ju absolut att de kan fortsätta att hyra ut. Vi vet inte hur det blir efter nyår med gymnasielagen, men förmodligen får civilsamhällets engagemang fortsatt stor betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.