Armeringsjärn från de söndervittrade bryggorna som nu ligger på cirka 60 centimeters djup. Foto: Lars OscarsonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kommunens svar om armeringsjärnen: ”Inte från våra bryggor”

Publicerad

De sylvassa armeringsjärnen från vittrande bryggor i Åmmebergsbadet ska tas bort. Men kommunen anser inte att det är deras ansvar.
– Den som skräpat ner är ansvarig för att forsla bort, säger Rasmus Torngard, kultur- och fritidschef på Askersunds kommun.

Enligt Rasmsus Torngard, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Askersund, är det inte kommunens bryggor som ligger och vittrar sönder i Åmmebergsbadet.

– Det har gått ett rykte om att det skulle vara rester från Borgmästarbron i Askersund, det har vi kontrollerat och sett att det inte är, säger han.

Enligt Rasmus Torngard gick bryggornas ägare på grund när han eller hon skulle transportera dem, sedan har vattennivån varit för låg för att man ska kunna ta bort dem.

– Jag vet inte när personen gick på grund. Men ägaren kontaktade kommunen om bryggorna i november 2018, säger Rasmus Torngard.

Anser att ägaren ska ta hand om det

Kommunen har haft kännedom om att bryggorna legat i vattnet sedan dess, men att de vittrat sönder kommer som en nyhet.

– Det ska sägas att det här inte är en badplats, vi har skyltar som säger att vi avråder från bad, vi har skött marken men inte haft samma tillsyn på vattnet eftersom vi rekommenderat att man inte ska bada där.

Så kommunen har inget ansvar för detta?

– Den som skräpat ner är ansvarig för att forsla bort. Sen kan även fastighetsägaren hållas ansvarig, men jag vet inte om bryggan ligger på vår fastighet. Ägaren har sagt att de är svåra att forsla bort, men nu har de sagt att man ska försöka igen. Vårt ansvar är att uppmana den som fått bryggorna att hamna där att ta bort dem.

För lågt vatten

Rasmus Torngard säger att man haft en dialog med bryggornas ägare och att man väntat på att vattenståndet ska bli högre innan man kan ta bort bryggorna.

– Inom närtid hoppas ägaren kunna ta bort dem och vi litar på vad personen säger i dagsläget, säger Rasmus Torngard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer