Foto: SVT

Kommunen erbjuder gräs i torkan

Uppdaterad
Publicerad

Torkan ställer till det för bönderna. Flera kommuner i landet, däribland Örebro kommun, erbjuder nu ytor för lantbrukare att ta gräs på.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om bristen på fodertillgången i samband med torkan.

För att hjälpa lantbrukare i torkans tider, erbjuder Örebro kommun nu ytor där lantbrukare kan hämta gräs och använda som foder till djuren.

– Det är för att det är brist på foder inför kommande säsong för djurägare, säger Per-Åke Sörman (C), kommunalråd.

Erbjuds på flera håll

Den som klipper gräset på den kommunala marken får ingen ersättning och det är inte heller tillåtet att sälja gräset vidare. Även markägare kan anmäla till kommunen om man har gräs att erbjuda. Flera andra kommuner i Sverige har liksom Örebro gått ut och erbjudit kommunala grönytor för bete eller slåtter.

– Det är bra när många samverkar så kan man kan få lösning på det här.

Startar foderförmedling

Även Länsstyrelsen Örebro agerar i torkan och har startat en foderförmedling. Foderbristen kan leda till ett djurvälfärdsproblem, menar myndigheten.

– Vi vill därför uppmana markägare som inte har egna djur att låta djurhållare ta skörd, eller om möjligt, beta marker som annars inte skulle nyttjas. Vår förhoppning är att denna förmedling ska underlätta för länets djurhållare i den akut rådande situationen, säger Magnus Ekelund, enhetschef för Djurskydd och Jordbruksstöd.

Markägare eller lantbrukare?

Kommunen arbetar nu för att samordna och förmedla kontakt mellan lantbrukare och markägare.

Om du är markägare och kan erbjuda gräs kan du kontakta kommunen på 019-21 19 12.

Om du är lantbrukare i behov av foder kan du kontakta kommunen på 019-21 19 12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.