Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vattnet behöver kokas hela helgen Foto: SVT

Vattnet behöver kokas hela helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen tar Kumla och Hallsbergs kommun vattenprover. Kumlas kommunledning meddelar att vattnet behöver kokas under hela helgen.

Prover på dricksvattnet i Kumla, Hallsberg och Tarsta har visat att vattnet innehåller kolibakterier. Boende i kommunerna, samt samhället Tarsta, ska därför koka vattnet innan det förtärs.

Kumlas vattenverk förser båda Kumla- och Hallsbergsbor med vatten och i Kumla utreder man nu hur bakterierna kunde hamna i vattnet.

– Vi har gjort första åtgärder och tar prover, vi ska åka in med det till labbet och göra expressanalyser på förmiddagen, säger Tina Huhtala, VA-chef i Kumla kommun.

Drickbart tidigast lördag

För att säkerställa att vattnet är drickbart krävs tre godkända prover tagna med ett visst tidsintervall. Det innebär att kokningsrekommendationen kan hävas först i början av nästa vecka.

Det var under torsdagskvällen som ett provsvar visade kolibakterier i vattnet. Själva provet togs i tisdags. Det är ännu oklart om Kumla- och Hallsbergsbor kan ha fått i sig kolibakterier.

– Det kan vi inte svara på just nu, vi kollar på det, säger Tina Huhtala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer