50-talet personer få byta vårdutförare Foto: SVT

Kommunen bryter med privat vårdutförare: ”Har inte följt arbetstidsreglerna”

Uppdaterad
Publicerad

Det privata hemvårdsföretaget Nesrin Assistans AB får inte längre bedriva sin verksamhet i Örebro kommunen. 50-talet kunder påverkas efter att kommunen valt att häva avtalet.

– Företaget har inte följt de arbetstidsregler som gäller, säger Patrik Jonsson, programdirektör för social välfärd.

Örebro kommun att valt att häva sitt avtal med Nesrin Assistans AB. NA var under tisdagen först med att berätta nyheter.

– Deras sista dag är den 30 september. Företagets kunder har fått brev hemskickat till sig om att avtalet hävts. Vi har berättat vad som har hänt och vart man kan vända sig. Alla som inte kan eller vill välja ny vårdgivare kommer vi att hjälpa, säger Patrik Jonsson till SVT Nyheter Örebro.

”Har inte följt avtalet”

Enligt Patrik Jonsson fanns det ingen annan utväg än att häva avtalet.

– Det var oundvikligt. Anledningen är att företaget inte följt avtalet som kommunen och alla vårdutförare kommit överens om, säger Jonsson.

Det är på två viktiga punkter som vårdutföraren har brustit enligt programdirektören.

– Företaget  har inte följt de krav i avtalet som handlar om hur besök ska registreras. De har inte heller följt de arbetstidsregler som gäller. Det står tydligt i avtalet att man ska följa arbetstidsreglerna, säger Jonsson.

Lovar nya vårdutförare

Har företagets hantering påverkat kunderna?

-Nej, jag kan inte säga att det påverkat kunderna.

Kan du lova att alla kunde får en ny vårdgivare?

– Ja, det kan vi lova det 50-tal det handlar om.

SVT Nyheter Örebro har även sökt ansvariga på Nesrin Assistans AB för en kommentar. Företaget har valt att inte kommentera det hävda avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.