I somras beslutade Havs- och vattenmyndigheten (Hav) om nya riksintressen, det vill säga områden som anses ha särskilt viktiga värden, och som behöver skyddas. Ett riksintresse skyddas av juridiska bestämmelser som begränsar hur det aktuella området kan och får användas. I Örebro kommun pekades Skråmsta vattenverk ut som ett riksintresse.
”Orimligt att staten går in över oss”
Det här innebär att kommunen inte får bygga hur de vill vid Skråmsta och vid en del av området längs Svartån i närheten. Örebro kommun har dock fram framfört starka invändningar mot beslutet och menar att en ny skyddsklassning försvårar planeringen. Därför har kommunen överklagat beslutet.
– Vi vill ju också skydda, det är ju vårat dricksvatten det handlar om. Och vi tar det ansvaret, men problemet är att staten går in över oss. Det tycker vi är ganska orlimligt. Vi tar inte det här lätt, men vi vill inte att någon ska sitta och säga nej och dra ett streck över kartan, för det är egentligen det det innebär, säger kommunalråd Björn Sundin (S), som är ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.
Flera anledningar till beslutet
Skråmsta vattenverk behandlar vatten från Svartån och försörjer Örebro tätort och flera kransorter med vatten – omkring 120 000 personer är direkt beroende av det vatten som verket producerar, och att det är många som nyttjar anläggningen samt att en säker vattenförsörjning är avgörande för en säker samhällsplanering är två av skälen som Hav ser till att området bör vara ett riksintresse.
Vill se andra typer av skydd
Enligt kommunen finns det bättre sätt att skydda området på än att utse det till ett riksintresse. De menar att beslutet får för stor inverkan på Örebro kommuns arbete med till exempel nya bostadsbyggen samt den delsträcka för tåg som planeras mellan Örebro och Kristinehamn.
– Bekymret med riksintresset är att innan de är helt prövade så kan det ta väldigt lång tid att komma fram till beslut, så det kan försena processer, säger Björn Sundin.
Han menar att problemet i det här fallet är att det handlar om ett nytt riksintresse, vilket gör att det kommer ta lång tid att hantera. Och han tycker inte att ekvationen riksintresse och bostadsbyggande går ihop.
”De vet inte vad de håller på med”
– När vi behöver bygga så mycket nytt är frågan snarare om man kan få behovet av nya bostäder att likställas med en del av de här intressena. Vi ska fortfarande se till att vi inte skadar vattnet, det måste vi göra, säger han.
Tror du att det kommer gå att riva upp det här beslutet?
– Jag vill tro det, för jag tror ändå att man på nationell nivå inser att man inte kan säga att kommuner ska ta sitt ansvar och bygga och samtidigt ha myndigheter som försvårar byggandet utan att egentligen veta vad de håller på med, för det är nog min bild – att de inte riktigt vet vad de här får för konsekvenser.
Vad är ett riksintresse?
Riksintressen gäller geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Områden kan vara av riksintresse för både bevarande och exploatering men också för yrkesfiske och rennäringen. Riksintressen ska behandlas och redovisas i den kommunala översiktsplaneringen så att det blir tydligt hur dessa förhåller sig till andra intressen men också för att avvägningar mellan oförenliga riksintressen ska kunna göras. Tanken är också att riksintressena ska kunna bli föremål för diskussion och utveckling men även ifrågasättande och förändring.
Begreppet riksintresse används om två olika typer av områden. Dels större områden som riksdagen beslutat om i 4 kap. miljöbalken dels områden som är riksintressen enligt 3 kap. miljöbalken och där den ansvariga nationella myndigheten har ett ansvar för att ange anspråk. Vilka områden det rör kan du finna på PBL kunskapsbanken – tema riksintresse, länk hit hittar du i ”Relaterad information”.
Källa: Boverket