Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förut var det svårt med språket.” Farhiya Hassan var en av sju som språktestades. Hör henne berätta om sin upplevelse. Foto: Leonora Toplica/SVT, TT

Lindesbergs kommun språktestade förskolepersonal – så har det gått

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan började Lindesbergs kommun språktesta förskolepersonal – efter larm om att flera assistenter hade bristfällig svenska. Nu har satsningen gett resultat.

– Mitt språk har utvecklats, säger Jamila Ahmed, förskoleassistent på stadsskogen i Lindesberg.

Hösten 2021 fick SVT uppgifter om att Lindesbergs kommun skulle språktesta sin förskolepersonal.

Kommunen gjorde en kartläggning som landade i att sju personer fick gå en kurs i svenska.

– Jag har lärt mig mer om vad jag har rätt att göra som förskoleassistent vilket jag inte visste tidigare, för att jag inte har en utbildning. Jag kan mina rättigheter nu, säger Jamila Ahmed.

Oro bland personal

Det fanns farhågor bland anställda, som SVT hade kontakt med, om att bli av med jobbet. Kommunen svarade då att man kunde bli omplacerad om det handlade om stora brister i språket.

– Ingen blev omplacerad. Alla sju gick kursen och det har gått jättebra, säger Kristina Öhrn, verksamhetschef för förskola i Lindesberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.