Foto: SVT

Kommunens nya modell ska ge lägre hyror

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli betydligt lägre hyror för nya lägenheter när Örebro kommun inför helt ny modell för markförsäljning till bostadsföretag.

Redan om 1,5 år ska de första hyresrätterna stå klara i södra Laugårdsängen genom det pilotprojekt som nu drar igång.

Örebro kommun har tillsammans med ett det privata bostadsbolaget Botrygg arbetat fram en helt ny modell för bostadsbyggande, som går ut på att företaget lovar bygga en del av sina lägenheter till hyresrätter med lägre hyra.

– Det börjar bli väldigt dyrt att bo och alla har inte råd och om vi inte idag försöker hitta lösningar på det här problemet så kan det bli ett av våra största samhällsproblem. De nya hyresrätterna kommer landa på en hyra som är cirka 40 procent lägre än vad en nyproducerad lägenhet brukar kosta, säger Merdad Moghtadai, vd för Botrygg i Örebro.

Får mer mark för att bygga billigt

Lösningen som man hittat är att kommunen låter ett privat företag bygga på en större bit mark än vanligt. Den ena delen av marken köper företaget och bygger då vilken typ av bostäder de vill på den marken, ofta bostadsrätter.

Den andra markandelen får företaget hyra av kommunen och där måste byggföretaget bygga hyresrätter. Hyrorna hålls nere genom att vinsten från bostadsrätterna används till hyresrätterna.

SVT Play: Se hela inslaget här

 Genom att företaget hyr marken kan kommunen ställa krav och också gå in och kontrollera så att hyrorna inte plötsligt sticker iväg.

– Det här ska bli standard. I alla nya områden kommer vi ha tomter som vi använder den här modellen på, för vi vill ha områden med blandade inkomstnivåer och olika typer av bakgrund, säger Björn Sundin (S), kommunalråd i Örebro.

Först i landet

Örebro kommun är först i landet med den här modellen hoppas att många fastighetsbolag ska haka på och åta sig att bygga bostäder enligt kommunens nya modell. Men vilka som ska få bo i de här lägenheterna och hur man köar för att få en är inte riktigt klart, men det lutar åt att kommunen tar på sig det.

– Vi har inte riktigt löst det än. Vi ska prata med fastighetsägarna och hyrsgästföreningen så att vi hittar en lösning som stämmer med den svenska modellen för bostadsmarknaden, säger Björn Sundin (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.