Foto: SVT

Kommunerna efterlyser mer stöd av Skolverket

Publicerad

SVT Nyheter Örebro har frågat landets elva största kommuner om hur man tänker utbilda sin personal inför nästa år när programmering ska stå på schemat.

Sju svarade på enkäten. Flera kommuner svarar att de planerar att utbilda helt i egen regi. Andra kombinerar ett eget upplägg med Skolverkets kommande utbildning och/eller högskoleutbildningar.

I Örebro kommun har långt ifrån alla skolor börjat utbilda sina lärare och det finns ännu ingen gemensam utbildningsplan för lärarna. Däremot har en skola fått pengar för att på sikt kunna utbilda andra.

programmering på schemat

Stockholms kommun är igång med utbildningar, men efterlyser stöd från Skolverket för programmeringsdelen och hur eleverna ska bedömas.

Grafiken visar hur kommunerna svarat i SVT Nyheter Örebros enkät om hur man tänker utbilda personalen. Foto: SVT grafik

Kursen öppen för andra kommuner

Edward Jensinger, gymnasiechef i Malmö, är kritisk till att inget centralt utbildningsmaterial gått ut i samband med förändringen av läroplanen och tror inte att Skolverkets kommande webbutbildning är tillräcklig.

– Man börjar i fel ände. Skolverkets webbkurs är säkert toppen, för dem som kan programmering. Men många kan ju inte det. Det är lite som att säga att tyskläraren ska undervisa i spanska – och har åtta månader på sig att lära sig det.

Eftersom ett centralt material till kommunerna saknas satsade Malmö på utbildning i egen regi, där sex lärare gått ner i tid för att utbilda andra. Kursen, på cirka 80 timmar, är redan igång och finns öppen på nätet för andra kommuner att ta del av.

– Vi började med utbildningen i september och avslutar den i juni. Det kommer att kosta oss 500.000 kronor att ta fram den och det är okej. Men det hade varit så mycket bättre om Skolverket gjort det. Det hade fått större spridning, säger Edward Jensinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

programmering på schemat

Mer i ämnet