• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Komvux i Västerås ställer in utbildningar

Publicerad

Komvux Västerås tvingas dra tillbaka de flesta nya gymnasieutbildningar som var tänkta att starta till hösten. Anledningen är minskade anslag från stat och kommun.

På ett välbesökt möte informerade rektorn Karin Lundin om de planerade neddragningarna. Som det ser ut blir det inga nya utbildningar alls på yrkesförberedande gymnasielinjer och stora neddragningar på de studieförberedande.

– Det är ett dråpslag både för våra studerande och för vår personal, säger Karin Lundin.
Bakgrunden till nedskärningarna är att regeringen minskat anslagen till Komvux. Nu räcker pengarna bara till de lagstadgade utbildningarna SFI och grundskolevux.

Problemet har uppmärksammats av Västerås politiker. Utbildningsnämndens ordförande Roger Haddad (fp) har skrivit två kritiska brev till partikollegan och skolministern Jan Björklund. Men ännu har han inte fått några svar. Så nu är det upp till kommunen om det blir några mer pengar till Komvux.

Eleverna på Komvux har inte gett upp. Man planerar för demonstrationer, namninsamlingar och inbjudningar till politikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer