Foto: Ronneby kommun

Konflikt mellan NCC och kommunen stoppar nyasfaltering

Uppdaterad
Publicerad

NCC och Örebro kommun har olika uppfattningar kring vad man kommit överens om i sitt ramavtal för beläggningsarbeten. Det får nu följden att flera kommunala vägar får vänta längre än beräknat på ny asfalt.

Konflikten innebär att flera planerade asfalteringsarbeten i Örebro står stilla, vilket Nerikes Allehanda var först att rapportera om.

Det var i mars 2016 som det nya avtalet trädde i kraft, beträffande beläggning och återställningsarbete i kommunen. Ungefär samtidigt blev parterna oeniga kring vad de egentligen slutit avtal om.

– Det hela handlar om hur man ska tillämpa priser. NCC har en annan uppfattning än kommunen om hur man kan uppfatta det som står i avtalet, säger Bettan Bergström vid Örebro kommuns upphandlingsenhet.

Hade det funnits någon möjlighet att gå vidare med den som blev tvåa i upphandlingen?

Vi tecknade bara ett avtal. Med beläggning och återställningsarbeten såg vi att fördel med att ha just en entreprenör.

Bettan Bergström säger att parterna i nuläget står långt från varandra. Kommunen har beställt asfaltering av ett fåtal vägar vars fakturor senare kommer bestridas.

Kan gå till domstol

Kommer parterna inte överens finns det risk att tvisten kommer avgöras i domstol längre fram.

– Vi har jobbat för att komma i samförstånd men kommer vi inte dit får vi gå vidare. Nu har vi börjat göra några beställningar då det helt enkelt är nödvändigt.

Hoppas på fortsatt dialog

Men exakt hur avlägsen en potentiell lösning är mellan kommunen och NCC är svårt att svara på enligt Jonatan Bergman som är regionchef på NCC för beläggnig Öst.

– Det är några poster vi inte är överens om gällande vad som ingår i priset, men vi har haft samtal om det och kommer fortsätta dialogen. Vi är överens om att vi behöver hitta en lösning. Just nu står det tyvärr lite stilla på grund av semestrar på båda håll, säger han.

Det är oklart hur många ytor som har påverkats av oenigheten, men flera beläggningsarbeten har alltså blivit stillastående.

– Det är tråkigt att allmänheten drabbas av det men samtidigt är det bra att kommunen vill reda ut vad som ingår i priset säger Jonatan Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.