Här sjunger örebroarna nationalsången för mångfald

Publicerad

Idag startade mänskliga rättighetsdagarna i Örebro. Evenemanget inleddes med att en grupp människor som står för mångfald sjöng nationalsången på Våghustorget.

Under sex dagar är det lite extra fokus på mänskliga rättigheter i Örebro.

Under lördagen inleddes arrangemanget med en flashmob på Våghustorget. Uppslutningen var god när sångsolisten Érica Zuletas koncept genomfördes för andra gången i Örebro.

För SVT Nyheter berättar Érica att hennes engagemang för allas lika värde fanns redan som barn.

– Jag adopterades till Sverige från Colombia. När rasisterna började ta över nationalsången och svenska flaggan ville jag att den skulle tillhöra oss alla. När jag var 13 år ville jag ut på torget och sjunga nationalsången med mina kompisar, men det var ingen som vågade då, berättar hon.

Tog idén till Örebro

Nyligen flyttade  Érica till Örebro – en stad som hon anser står för mångfald och öppenhet.

– När jag flyttade hit nämnde jag den här idén för Open App och Spelrum. De jobbar för att folk från andra länder inte ska känna utanförskap genom kultur, musik och dans. Jag fick med 60 personer i samband med vår flashbomb vid valet. Nu blev jag kontaktad igen inför mänskliga rättighetsdagarna, berättar  Érica.

Det gensvar hon fått hade hon inte vågat hoppas på.

– Jag trodde inte att en liten tanke som jag hade som 13-årig tjej skulle innebära 22 000 visningar på facebook efter en flashmob för medmänskligt val, säger hon.

Det här händer.

Visa

Programmet för dagarna innehåller musik, teater, föreläsningar, smyckesworkshop och runda bordssamtal. Flera föreningar och organisationer arrangerar aktiviteter för att lyfta frågan ur olika perspektiv.

Som till exempel evenemanget ”Hatade demokrati” Föreläsning av författaren Henrik Arnstad. ”Flirt eller sexuella trakasserier? – Lagligt skydd, praktiska exempel och förebyggande arbete” och ”Stadsvandring med andra sinnen än syn och hörsel”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer