Bryggerihuset i Nora fylls med konst. Foto: Anders Nord/SVT

Konstutställnigen ”På gränsen” väcker starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

Målningar, skulpturer, fotografier och annan konst. Nu fylls Bryggerihuset i Nora av 13 konstnärer som alla tolkar begreppet ”på gränsen”.

I helgen invigdes en konstutställning på Bryggeriet i Nora. Utställningen ”På gränsen” kommer att väcka känslor, tror projektledaren och konstnären Ulf Rehnholm från Eskilstuna.

– Det handlar om olika gränsdragningar, i livet framförallt. Var drar vi gränser, varför drar vi gränser och vad händer om vi passerar gränser. Det är många sådana frågeställningar som gestaltas här inne. Så jag tror det kommer väcka väldigt olika känslor, säger han.

– Glädje, äckel, ilska, sorg. Det finns otroligt mycket grejer här inne som väcker känslor.

Föll för byggnaden

För tre år sedan hade Ulf Rehnholm en utställning i Nora konsthall och han passade då på att besöka bryggerihuset och föll för byggnaden. Nu är det 12 utvalda konstnärer från hela landet som ställer ut i de olika rummen. Sackarias Luhanko, även han från Eskilstuna, är en av dem.

– Jag har arbetat i måleri, skulptur och fotografi, något jag inte brukar, säger han.

Udda dödskalle

Ett av konstverken som uppenbart väcker starka reaktioner är en dödskalle, placerad på en piedestal en en glaskupa.

– Under åtta år har jag samlat nagelklipp från familj, vänner och bekanta och inte riktigt vetat vad jag skulle göra av det. Men för ett halvår sen började jag med den här döskallen.

– Den är jättekul att se i utställningssammanhanget, att se hur folk går fram och nästan biter i en citron och blir lite äcklade. Det är fascinerande för det är inte många som tycker att en nagel är äcklig när den sitter på fingret, men så fort man klipper av den och landar på bordet så blir den motbjudande och äcklig i mångas ögon, säger Sackarias Luhanko.

Medverkande konstnärer

IngerLinnéa Carlsson (Flen), Linda Hellevik (Eskilstuna), Lena Jerlström (Dyltabruk), AnnMargret Johansson Pettersson (Eskilstuna), Henry Kotilainen (Eskilstuna), Christina Lindblom (Flen), Sackarias Luhanko (Eskilstuna), Stanislaw Lux (Eskilstuna), Mari-Anne Rehnholm (Eskilstuna), Ulf Rehnholm (Eskilstuna), Lennart Ström (Strängnäs), Ida Vallmo (Örebro), Hilda Westerberg (Kiruna)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.