Konstverket ”Mr Majestät” hade kastats ner för slänten, men har kunnat ställas på plats igen efter helgens vandalisering på Kvarntorpshögen. Foto: Kjell-Åke Larsson /SVT

Konstutställning vandaliserades – verk för kvarts miljon kastades ner för slänt

Uppdaterad
Publicerad

Någon gång under helgen har utställningen ”Konst på hög” i Kvarntorp utsatts för skadegörelse. Ett nytt konstverk inköpt för en kvarts miljon förstördes.

– Det här är nog den värsta skadegörelsen under de 20 år som vi hållit på, säger den konstnärlige ledaren Anders Fasth.

Det var på måndagsmorgonen som omfattande skadegörelse upptäcktes vid den permanenta utställningen ”Konst på hög” uppe på Kvarntorpshögen.

– Det är vandaler som har varit framme, förmodligen under helgen. Vi hade satt upp ett nytt konstverk dagarna före midsommar. Det har de slitit loss och kastat ner för slänten, säger Anders Fasth som är konstnärlig ledare för utställningen.

Konst på hög

Krävdes flera man

Konstverket – ”Mr Majestät” av Lena Flodin köptes in för 250.000 kronor, enligt Anders. Först befarade de större skador, men det konstaterades att det med största sannolikhet kommer att gå att återställa.

– Det är gjort i aluminium och infästningen har förstörts. Färgen har delvis skrapats av. Det krävdes 3-4 man för att få upp det till platsen igen.

Ungdomligt oförstånd

Förutom det konstverket förstördes en plexiglasskiva på konstverket Arken, steg på trappan förstördes, skyltar förstördes och en toalett hade välts omkull.

En av toaletterna vid serveringen på Kvarntorpshögen hade välts omkull. Foto: Kjell-Åke Larsson /SVT

– Det här är nog den värsta skadegörelsen under de 20 år som vi hållit på, säger Anders.

Händelsen polisanmäld

Han tror att det handlar om ungdomligt oförstånd och händelsen polisanmäldes under måndagsförmiddagen.

– Det är mest synd om de som har gjort det här. Det måste ju vara något som fattas sådana människor som kan göra så här, säger Anders Fasth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konst på hög

Mer i ämnet