Niklas Nordlund är arbetsmiljöansvarig på Byggnads Örebro Värmland. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Kontroll av byggställningar ska minska dödsfallen – ”åker jag till jobbet ska jag veta att jag kommer hem”

Publicerad

Efter elva dödsfall bland byggarbetare i år kommer fackförbundet Byggnads under sin arbetsmiljövecka att kontrollera 1 200 byggnadsställningar i landet. I området Örebro Värmland ska minst 100 stycken kontrolleras.

Vecka 43 har under de senaste åren blivit Byggnads arbetsmiljövecka, inte bara i Sverige utan i stora delar av EU. Tidigare år har man fokuserat på kvartsdamm, asbest och vibrationsskador. I år ligger fokus på byggnadsställningar och företagshälsovård.

– Eftersom det skett mycket olyckor där byggnadsställningar ramlat på grund av väder och vind, och där förankringar varit dåliga så har vi plockat fram en checklista, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads Örebro Värmland.

-  Man tittar på hur den är uppbyggd och vilken dokumentation som finns. Men också hur den är uppställd och hur den är fäst. Så det är fokus på ställningar just eftersom det varit så många olyckor.

Vill minska olyckorna

Hittills i år har elva personer dött i arbetsplatsolyckor och varje år inträffar tusentals olyckor som kan kopplas till felaktiga och osäkra byggnadsställningar. Målet med årets fokus är att minska olyckorna.

– Det har ju hänt en hel del olyckor den senaste tiden, just vad gäller fallolyckor, och många har varit från ställningar. Alla ska komma hem efter arbetet varje dag. Man ska kunna ha den vetskapen, säger Niklas Nordlund.

Oseriösa aktörer fuskar mer

Inom förbundet vet man om att det finns flera olika problem när det kommer till ställningarna. bland annat är utbildningarna för att montera ställningarna otillräckliga och det förekommer även förfalskade intyg. Det händer också att obehörig personal arbetar med ställningarna och att de monteras felaktigt.

– Vi vill ha utbildningskrav på de som bygger. Den oseriösa marknaden har tagit över till ett lägre pris och då fuskar man med just de här bitarna, säger Niklas Nordlund.

Så många kontroller görs över landet

Norrbotten: 70

Västerbotten: 60

MellanNorrland (Jämtland och Västernorrland): 80

GävleDala (Gävleborg och Dalarna): 100

Örebro Värmland: 100

Mälardalen (Uppsala, Västmanland och Södermanland): 120

Öst (Södermanland, Östergötland): 90

Stockholm-Gotland: 150

Väst (Västra Götaland och Halland): 200

Småland-Blekinge: 130

Skåne: 200

Källa: Byggnads

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.