Foto: SVT

Kopparbergs bryggeri stämmer brittiska staten

Uppdaterad
Publicerad

Ett kryphål i brittisk skattelagstiftning har drabbat Kopparbergs bryggeri på ett ofördelaktigt sätt gentemot inhemska bryggerier. Nu stämmer företaget den brittiska staten och kräver skadestånd.

Dryckestillverkare av vin och cider i Storbritannien kan importera koncentrat med hög alkoholhalt och sedan späda ut dem i Storbritannien  – och därmed undvika stora skatter på importerade färdiga produkter. Kryphålet är känt som post duty point dilution (PDPD).

Kopparbergs bryggerier stämmer nu den brittiska staten och har lämnat in skadeståndskrav till brittiska High Court, det skriver Dagens PS som i sin tur citerar Financial Times.

”Orättvis och olaglig” fördel

Bryggeriet menar att kryphålet i skattelagstiftningen i Storbritannien har gjort att Kopparberg diskriminerats och förlorat miljardbelopp i uteblivna vinster.

Då Kopparbergs importerat drycker till den brittiska marknaden från Sverige har de fått betala just de skatterna, vilket de menar gett en ”orättvis och olaglig fördel” till bryggerier baserade i Storbritannien vilket enligt Kopparbergs är ett ”uppenbart och oförlåtligt” brott mot EU-lagstiftningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer