– Vi ser jätteallvarligt på det här och jag kommer självklart att ta kontakt med henne, säger Martin Beme, vd på Bergslagsdelikatesser AB.
Enligt företagets vd är en trolig förklaring att älgen i fråga blivit skadskjuten och att kulan vuxit fast i muskeln och därför inte upptäckts.
– Det som kan ha skett är att djuret har blivit skadeskjutet tidigt på säsongen, klarat sig och jägaren inte har hittat djuret. Skottet kan ha satt sig i bogen och kulan kan ha vandrat vidare in i muskeln och vuxit fast, säger Martin Beme.
Företaget står under Livsmedelsverkets kontroll och det finns tydliga riktlinjer för hur hanteringen går till.
– Egentligen skulle jag vilja hänvisa till Livsmedelsverket, för de godkänner ju djuren från oss och när vi slaktar djuret ska vi rensa tio centimeter från skotthålet åt varje sida. Så det ska ju egentligen inte kunna ske, det här.
Flera kontroller
Köttet ska sedan godkännas och stämplas av en veterinär innan den fortsatta hanteringen som innefattar ytterligare kontroller.
– Vi använder metalldetektor i vår hantering av kött, men stora köttbitar går inte igenom den. Det är bara småköttet som kan kontrolleras på det sättet, säger han.
Första gången
Han kommer nu att kontakta kvinnan för att be om ursäkt och ge en förklaring, samt kompensera henne för det inträffade. Detta är första gången som företaget har fått en reklamation av den här typen.
Djuren skjuts i skogen
Han ser det inträffade som olyckligt, men pekar på skillnaden mot annan köttproduktion och hur viltkött hamnar på bordet.
– Det är ju vilt det handlar om, som skall skjutas i skogen. Det är inte som nöt eller gris att du tar in dem i en fålla och avlivar. Vi och hela branschen vill ju att folk skall äta vilt. De är ekologiskt, svenskt och mer ekologiskt kan du ju inte få, säger Martin Beme.