Köpte in läsplattor – högstadiet blev utan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Sofia och Nastaran som går i högstadiet i Karlskoga blev de lovade att få egna läsplattor i högstadiet. Men så blev det inte. Istället är det eleverna i årkurs ett till sex som får personliga plattor.

Karlskoga kommun har köpt in 2400 nya läsplattor för miljonbelopp. De plattorna räcker emellertid inte för att alla elever i grundskolan ska få en egen. Därför har kommunen bestämt att det bara är eleverna i årskurs ett till sex som får en egen platta.

– Vi har valt att göra på det här sättet för vi tycker att starten när det gäller förskolan är väldigt viktig för att ha med sig det här under hela sin tid i skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Olof Axelsson.

#Härborjag – Karlskoga

I högstadiet kommer tre till fyra elever få dela på en läsplatta. Även om det blir bättre än idag så tycker Sofia och Nastaran att det är viktigare att högstadieeleverna får en personlig platta. 

– Vi är inte så källkritiska om vi bara har en bok som vi kan få information från. Så om jag vill nå de högre betygen måste jag gå hem och kolla på internet där. Det skulle vara mycket enklare om man kunde söka information i skolan, säger Nastaran Azimi. 

Vill tycka till

Peter Andersson undervisar i svenska och samhällskunskap i högstadiet och han är besviken på att lärarna inte fick vara med och tycka till om vilka som skulle få egna läsplattor.

– Jag hade önskat att vi hade fått vara med och tycka till på ett helt annat plan än vad vi har fått, säger Peter som är lärare i högstadiet i svenska och SO.

Om ni hade varit med och tyckt till, vad hade det resulterat i?

– Förhoppningsvis att de hade prioriterat 7-9. De är närmare gymnasiet och behöver förbereda sig mer. De yngre har ett par år till godo. Nu släpper vi årskurs efter årskurs som inte har digital kunskap och det är inte bra, säger Peter.

– Det här är ett försök att göra det på ett förnuftigt och ekonomiskt sätt. Vi satsar ändå på gymnasieskola och grundskola drygt tio miljoner och nästan två miljoner nästa år, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Olof Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Karlskoga

Mer i ämnet