Foto: TT

Kort rask promenad motverkar negativa effekter av stillasittande

Uppdaterad
Publicerad

Äldre kvinnor har goda chanser att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar om de rör på sig. Det visar en färsk studie gjord vid Örebro universitet kring samband mellan fysisk aktivitet och stillasittande. Och det är inte tiden som man är stilla som är avgörande, utan mängden fysisk aktivitet.

Det är 120 äldre kvinnor som har ingått i en studie vid Örebro universitet och vars resultat nu presenteras i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.

Resultaten av studien pekar på att en kort, men måttlig till intensiv fysisk aktivitet kan förebygga allvarliga sjukdomar. Bland annat hjärt- kärlsjukdomar och diabetes.

– Vi har gjort en undersökning för att utvärdera betydelsen av stillasittande. Stillasittande är ju ett ämne som det fokuseras på ganska mycket just nu och speciellt hos äldre, där man vet att risken för sjukdomsutveckling ökar, säger professor Fawdi Kadi vid institutionen för hälsovetenskaper vid Örebro universitet.

Kort men intensivt

De personer som ingått i studien och tillhör den minst fysiskt aktiva delen av befolkningen fick först genomgå en hälsoundersökning.

Sedan har deras fysiska aktivitet mätts med rörelsemätare under en veckas tid. Fawdi Kadi har tillsammans med forskaren Andreas Nilsson konstaterat samband mellan fysisk aktivitet och förbättrad hälsa.

– Det som studien visar är att samband mellan stillasittande och ohälsa som man konstaterat i studien, men även tidigare, försvinner helt när man tar hänsyn till hur mycket måttlig till intensiv fysisk aktivitet en individ kan göra. Det betyder ur ett folkhälsoperspektiv, att man bör fokusera på att införa perioder med fysisk aktivitet, där man uppnår en viss intensitet, säger Fawdi Kadi.

Bekräftar andra studiers resultat

Studiens resultat kan gälla fler grupper, eftersom de överensstämmer med tidigare gjord forskning med andra befolkningsunderlag och stora grupper av individer.

– Vår studie pekar i samma riktning. Att negativa hälsoeffekter av mycket stillasittande avtar med mängden fysisk aktivitet, säger Fawdi Kadi.

Ny studie på gång

Nästa steg i forskningen är att hitta fler samband mellan stillasittande och andra hälsoeffekter. En av dem kan vara kroppens förmåga att hantera inflammationer.

– Vi har en arbetshypotes att inflammation kan vara ett förstadium till de här sjukdomarna. Då talar vi om vad som i litteraturen brukar beskrivas som låggradig inflammation. Det är inte så att man är sjuk. Man är frisk, men har lite förhöjda värden, vilket innebär at du inte utvecklar någon sjukdom.

– Men vi tror att om man har den här låggradiga inflammationen och det blir kroniskt, så kan det påskynda utveckling av sjukdom, säger Fawdi Kadi.

Artikeln i sin helhet kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.