Uniformerad och civilklädd polis bevakade kosläppet vid Kvinnersta. Foto: Monika Bruhn / SVT

Hot om aktivister ledde till att elever stoppades från att besöka kosläpp

Uppdaterad
Publicerad

Det traditionella kosläppet på Kvinnerstagymnasiet norr om Örebro brukar vara en glad tillställning, både för fyrbenta och tvåbenta. Men under torsdagen vaktades evenemanget av både uniformerade och civiliklädda poliser efter tips om att djurrättsaktivister hotade att dyka vid evenemanget.

Misstankarna om att djurrättsaktivister skulle dyka upp fick Hovstaskolans ledning att ställa in det planerade besöket. Föräldrar till barn på skolan fick meddelandet via SMS under onsdagskvällen.

Något officiellt utskick gick dock inte ut vare sig från polisen eller Kvinnerstaskolan, som inte kände till hotet.

Många andra skolor och förskolor var därför på plats för att följa kosläppet.

Staket nedrivet

Några aktivister dök aldrig upp under förmiddagen men Kvinnerstaskolans ledning hade däremot tidigt på torsdagsmorgonen upptäckt att någon rivit ner delar av staketet runt hagen.

– Det är det som har hänt hittills, konstaterade rektor Claudia Kraft. Men vem som har gjort det har vi ingen aning om.

Tilltaget hade möjligtvis kunnat leda till att korna rymt ur hagen ut i skogen.

– Och då hade vi fått lite pyssel med att samla in dem igen, men mer än så hade det inte blivit.

”Lämnar det till polisen”

På plats bland det stora antalet besökare fanns både uniformerad och civilklädd polis, något som gjorde att man på Kvinnerstaskolans ledning i lugn och ro kunde ägna sig åt att ta hand om besökarna.

– Kommer det demonstranter eller liknande så lämnar vi det åt polisen, mer kan inte vi göra, konstaterade Claudia Kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.