Foto: Johan Nilsson/TT

Kostsamma uteserveringar i Örebro – dyrare än i Stockholms innerstad

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun nästan fördubblade avgiften för uteserveringar i höstas. Nu är avgiften i Örebro nio kronor dyrare per kvadratmeter än vad den är i Stockholms innerstadsområden såsom Södermalm och Östermalm.

Tidigare fick krögarna/caféägarna betala 450 kronor per kvadratmeter och säsong. Nu kostar det istället 750 kronor per kvadratmeter och säsong, eller 150 kronor per kvadratmeter i månaden.

Ska vara ett snittpris

Anders Olsson (C), ordförande i tekniska nämnden, menar att en del av underlaget för att besluta om vilken summa avgiften skulle landa på grundande sig i ett snittpris av andra kommuners avgift.

– De som har jämförts är Uppsala, Västerås, Linköping och Norrköping, säger han.

Utredningen säger annat

När SVT tar del av utredningen som gjorts är det dock avgifterna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Norrköping och Helsingborg som redovisas.

Örebro kommun ligger över snittpriset oavsett vilket kluster av kommuner man jämför med. Av de åtta olika kommunerna som uppges av Anders Olsson samt av utredningen är Örebro dyrare än sex av kommunerna.

Dyrare än i Stockholms innerstad

De platser som har dyrare avgift än Örebro centrum är Göteborg centrum och kärnan av Stockholm, alltså T-centralen, Kungsträdgården och Gamla stan. Där ligger avgiften på 183 kronor respektive 209 kronor per kvadratmeter i månanden. I övriga delar av Stockholms innerstad, vilket innefattar Norrmalm, Södermalm, Östermalm och Kungsholmen, ligger samma avgift på 141 kronor.

Kommunen tycker avgiften är skälig

– Utifrån kommunens perspektiv så har det landat i att det är en skälig avgift för markupplåtelse, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd i Örebro kommun.

Fakta

Kommuners avgift för uteserveringar

Uppgifterna avser summa per kvadratmeter för en månad i stadens centrum under 2020.

Stockholm – T-centralen, Kungsträdgården och Gamla stan: 209 kronor

Göteborg: 183 kronor

Örebro: 150 kronor

Stockholm – Norrmalm, Södermalm, Östermalm och Kungsholmen: 141 kronor

Västerås: 95 kronor

Uppsala: 94 kronor

Malmö: 89 kronor

Norrköping: 77,5 kronor

Helsingborg: 51 kronor

Linköping: 44 kronor

Källa: Respektive kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.