Åmmebergs skola är en av skolorna som föreslås läggas ner. Foto: SVT

Kraftiga protester i Askersund mot föreslagen skolnedläggning

Publicerad
Över 400 personer protesterar mot förslaget att skolorna i Åmmeberg, Snavlunda, Hammar och Rönneshytta kan komma att läggas ned. Men trots att många kommuninvånare vill ha klara besked inför valet har skolan inte blivit en valfråga.

Barn- och utbildningsnämnden i Askersund dras med ett stort underskott samtidigt som måluppfyllelsen i skolan är låg. Efter att ett konsultbolag analyserat situationen föreslog de att fyra skolor borde läggas ned.

Kraftiga protester

Förslaget har väckt stort motstånd och över 400 personer har skrivit under protestlistor.

– Jag tycker att det vore väldigt synd om skolorna lades ned. Att lägga ned skolor här på landsbyggden är helt fel väg att gå, säger Gustav Söderfeldt.

Gustafs båda barn går på skolan i Åmmeberg. De kan själva cykla till skolan men om den läggs ned kommer de tvingas att åka buss in till Askersund.

– Att skolan finns här är en central del för många som bor här. Utan den kan det bli svårt att bo kvar.

Ingen valfråga

Samtidigt som många kommuninvånare protesterar mot förslaget har skolan inte blivit en valfråga. Konsultrapporten kom under våren och alla politiker har inte satt sig in i frågan.

Caroline Dieker (M) oppositionsråd i Askersund.

– Vi säger varken behålla eller lägga ned. Vi måste säkerställa att vi har behörighet på skolan, att vi har lärare som söker tjänsterna, säger Caroline Dieker (M) som är oppositionsråd i Askersund.

Vilket parti ska man som väljare rösta på om man vill behålla en skola?

– Det vet man inte. Det finns inget parti som i nuläget kan lova hur det blir. Det vi kan säga är att vi inte kommer smyga med här processen, säger hon.

Tänker inte lägga ned

Moderaterna vill avvakta tills nämnden satt sig in i frågan innan de svarar på om någon och i så fall vilka skolor som kan tvingas stänga. En fråga som kommer att ta tid att svara på. Socialdemokraterna har däremot redan tagit ställning.

Ronny Larsson (S) är ordförande i barn-och utbildningsnämnden i Askersund.

– Vi vill inte lägga ned någon skola eller förskola under den här mandatperioden, säger Ronny Larsson (S) som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Kan bli folkomröstning

Hittills har över 400 namnunderskrifter samlats in i protest mot förslaget. Det är drygt hälften av alla namn som krävs för att få till en folkomröstning i frågan. Samtidigt hoppas Gustaf Söderfeldt att politikerna nu håller sina löften.

– Jag hoppas politikerna håller sina löften. Vi har inte fått rösta om den här frågan, skulle vi få det skulle stödet vara fullständigt för att behålla skolorna, säger Gustaf Söderfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer