Foto: SVT

Kraftvärmeverk måste importera sopor

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vi producerar runt 500 kilo sopor per vuxen person och år i Sverige tvingas vi importera stora mängder sopor till våra förbränningsanläggningar.

När kraftvärmeverket block 6 i Västerås är i full drift till hösten kommer 80% av de sopor som förbränns vara importerade.

– Vi är duktiga på att återvinna sopor i Sverige. Vi lägger nästan inget avfall på deponi. Det mesta materialet återvinns, och det som inte blir nya saker, återvinns istället till el och värme i förbränningsanläggningar som block 6 i Västerås, säger Niklas Gunnar som är värmechef på Mälarenergi.

Anläggningen i Västerås är unik i sitt slag och hur den kombinerar olika delar av materialåtervinning med energiåtervinning. Soporna genomgår en automatisk avskiljning. Avfallet mals ner i en kross till vykortsstora delar, metaller sorteras sedan bort precis som glas och sten.

Är det verkligen klimatsmart att skeppa sopor hit och dit?

– Ja om alternativet är att lägga dem på deponi, som fallet ofta är i de länder vi importerar ifrån, så är det en klimatsmart lösning att skeppa dem hit och återvinna dem till el och värme, säger Niklas Gunnar.

Enligt Niklas Gunnar kommer man ha kontroller vid hamnarna som skeppar ut soporna, för att säkerställa att det är just ofarligt hushållsavfall som skeppas hit.

Borde det svenska sopberget istället växa snabbare, så vi slipper importera så mycket sopor?

– Nej istället borde vi konsumera mindre och minska vår avfallsmängd. Det är varken ekonomiskt- eller miljömässigt försvarbart att öka på sopmängden, säger Niklas Gunnar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.