Aspa bruk i Olshammar. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Kravet på Aspa bruk: ”Förebygg risker med spillvatten”

Publicerad

Aspa bruk ska komma med en detaljerad rapport till länsstyrelsen i Örebro om vad som ligger bakom den allvarliga gasolyckan i helgen. Men det är inte det enda som företaget ska återkoppla till myndigheten.

I slutet av förra året gjorde länsstyrelsen en inspektion på Aspa bruk i Olshammar, i Askersunds kommun, och fann då flera brister. Det handlar bland annat om uppsamling av spillvatten från produktionen av pappersmassa.

Den 16 januari i år fick papperstillverkaren ett föreläggande om att åtgärda bristerna, för att minimera risken att fabriksvatten från massatillverkningen rinner ut i bland annat dagvattenbrunnar och vidare till Vättern.

– Det handlar om vattenutsläpp och det är främst övergödande ämnen det handlar om. Det är inte bra att det hamnar i Vättern, eftersom det är en näringsfattig sjö och man vill inte ändra förutsättningarna i sjön. Bruket är ju inte det enda som släpper ut sådana ämnen i sjön, men vi vill minimera alla sådana källor, säger Katja Sällström, enhetschef för miljöskydd på länsstyrelsen i Örebro.

Återkommande problem

Enligt länsstyrelsens skrivelse har Aspa bruk inom loppet av ett halvår haft tre betydande driftstörningar som lett till att tankar med lut och terpentin svämmat över. Myndigheten konstaterar vidare att det förekommit liknande händelser flera gånger och kräver därför att att företaget tar ett samlat grepp på dessa risker och förebygger dem.

Innan den 31 augusti ska Aspa Bruk svara på föreläggandet. Däremot kan dessa brister inte kopplas till helgens händelse.

– Det är alldeles för tidigt att säga något om vad som orsakade gasolyckan, svavelväte finns i många steg i processen och vi avvaktar företagets rapport om händelsen som vi hoppas kommer inom en vecka, säger Katja Sällström på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.