Kriminialvården har beslutat att mannen ska sitta på Kumlaanstalten Foto: Fredrik Persson/TT

Kriminalvården bygger ut – skapar fler platser i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Häkten och anstalter kommer inte klara inflödet av nya klienter. Därför fattar Kriminalvården i dag beslut om att bygga ut sin verksamhet på 13 platser i Sverige – bland annat anstalten Kumla.

Det skriver Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg i dag på DN Debatt.

Beslutet kommer sammanlagt att skapa ungefär 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser över en tioårsperiod.

Anledningen till det ökade inflödet av klienter till Kriminalvården menar Nils Öberg i sin debattartikel beror på skärpta straff i kombination med en avsaknad av utveckling av straffsystemet.

”Effekterna av senaste årens straffskärpningar syns nu tydligt. Efter flera år med vikande klienttillströmning ökar inflödet av dömda till Kriminalvården nu snabbt igen.”

Gammalt ersätts med nytt

Enligt Kriminalvårdens hemsida handlar utbyggnaden i Kumla om att en sedan tidigare stängd byggnad på anstalten ska ersättas med en ny byggnad med upp till 60 platser. Det också byggas lokaler avsedda för bland annat sysselsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.