I sin anmälan skriver fången att han under transporten konstant påpekade att kriminalvårdarna hade tagit fel person. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kriminalvården körde fel fånge till rättegång – JO-anmäls

Publicerad

I september körde Kriminalvården en Kumlafånge till en rättegång vid tingsrätten i Örebro. Problemet var bara att de tagit med sig fel fånge. Detta trots att den intagne själv menar att han konstant påpekade detta.

– Vi gjorde ett misstag, säger anstaltschefen.

Den intagne har nu anmält händelsen till Justitieombudsmannen, JO. I sin anmälan skriver han att han under transporten konstant påpekade att kriminalvårdarna hade tagit fel person.

”När jag väl satt i väntrummet ropar tingsrätten upp [...] Detta är en skandal och får fan inte hända”, skriver mannen vidare i anmälan.

Den intagne påstår att han mått psykiskt dåligt efter händelsen.

”Hade nästan identiska namn”

Magnus Östlund, tillförordnad chef på Kumlaanstalten, bekräftar att personalen tog med fel person.

– Vi fick åka tillbaka och hämta rätt intagen, säger han.

Hur kunde det hända ?

– Det var flera samverkande faktorer. Vi hade två intagna med nästan identiska namn, de var i princip jämngamla. I kombination med en hög arbetsbörda för personalen gjorde vi ett misstag. Vi gör hundratals transporter varje år.

Kontrollerar ni inte personnummer?

– Normalt sett kontrollerar vi det. Men det gjordes inte här utan vi gick på namnet. Vi har lärt oss av det och nu skärper vi rutinerna och kontrollerna.

Enligt Magnus Östlund har de haft samtal med berörd personal och stärkt upp rutinen för att säkerställa att något liknande inte händer igen.

– Det är klart att vi inte ska ut och åka med fel intagen. Men säkerhetsmässigt blev det inget problem och rättegången kunde genomföras, säger Magnus Östlund, tillförordnad chef på Kumlaanstalten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.