Kronprinsessan Victoria besökte Garphyttans nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria besökte länet på fredagen. Kronprinsessan fick utforska Garphyttans nationalpark och hon vandrade också längs Bergslagsleden.

Garphyttans nationalpark grundades 1909 och är en av Sveriges äldsta nationalparker. Den är också en av de minsta. Naturen är kuperad och efter det kraftiga snöfallet häromveckan rinner smältvatten över stigen här och var.

Kronprinsessan Victoria besökte parken för att lära sig mer om fågellivet och granbarkborrens moderna historia. Med på vandringen var bland annat landshövding Maria Larsson och personal på Länsstyrelsen i Örebro län.

Vandring till utkiksplats

Vid Skomakartorpet stannar Kronprinsessan och Länsstyrelsen till. Grunden av det gamla torpet syns fortfarande och med fantasi kan man förstå att det också funnits åkermark här. Nu är det en rastplats med möjlighet att grilla.  

– Vi har hunnit se fantastiska kulturhistoriska miljöer i en fantastiskt vårvacker natur som skiftat ganska mycket från där vi började. Tillsammans med länsstyrelsens olika experter så lyckas man också se framför sig det landskap vi haft en gång i tiden, säger Kronprinsessan.

Vandringen gick sedan brant uppför till en utsiktsplats över Närkeslätten in mot Örebro.

I klippet: Följ med under Kronprinsessans besök i nationalparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.