• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gertrud Åstrand chef för Kulturavdelningen på Kumla kommun. Foto: Anders Nord / SVT

Kulturchefen: ”Ett landmärke som blivit förstört”

Uppdaterad
Publicerad

Det var med bestörtning som Gertrud Åstrand, chef för Kulturavdelningen i Kumla kommun, fick beskedet om att Lars Vilks ”Waaaall” brunnit ner under natten mot tisdagen. Kanske också med viss förvåning.

– Om du hade frågat mig för några år sedan när det var mycket diskussion kring Lars Vilks verk, då hade jag kanske ändå varit beredd. Men nu är jag både bestört och så klart ledsen. Det här är ett landmärke och ett av våra äldsta konstverk som varit med sedan skulpturparken öppnade som nu förstörts.

Från kommunens sida har man ännu inte varit i kontakt med konstnären själv men till SVT Nyheter Örebro säger Lars Vilks att han vill se att konstverket byggs upp igen.

– Alla konstverk är ju försäkrade så först och främst får vi se hur det värderas och vad polisens utredning ger, sen får vi sätta oss ner och diskutera hur vi går vidare. Det här är ju en politisk fråga också.

Under 2018 vandaliserades flera konstverk i skulpturparken ”Konst på hög”. Efter nattens brand är övervakningen av konsten också en fråga som kommer att diskuteras.

Kommer ni att skaffa kameraövervakning?

– Det är också något vi ska ta ställning till framöver, avslutar Gertrud Åstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konst på hög

Mer i ämnet