Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Kumbros styrelseordförande, Per Erik Andersson (S) är det här är lönsam investering för kommunerna – trots att Kumbro går mot ny storförlust. Foto: Jonas Fiskaare /SVT

Storförlust för vindkraftsbolaget – kommuner går in med miljontillskott

Publicerad

Örebro kommun och Kumla kommun skjuter till totalt 25 miljoner i ägartillskott för att täcka upp för underskotten i det gemensamma vindkraftsbolaget Kumbro vind.

Men trots minusresultaten är det här lönsamma investeringar, menar Per Erik Andersson (S) som är bolaget styrelseordförande.

I fjol gick Kumbro vind med 19 miljoner i förlust. Och i år väntas den bli ännu större: Minus 25 miljoner kronor, enligt bolagets kalkyler.

För att kompensera för detta har man i Örebro kommun bestämt sig för att gå in med 20 miljoner i ägartillskott och i Kumla skjuter man till 5 miljoner kronor i stöd.

”Blåst för lite”

Men hur kommer det sig att resultaten är så svaga? Enligt Per Erik Andersson (S) är förklaringen enkel.

– Det har blåst för lite, säger han.

Men fullt så enkelt är det ändå inte.

– När vi har en underproduktion som i år så måste vi köpa in el från övriga marknaden, vilket har blivit väldigt dyrt med tanke på de väldigt höga elpriserna som ju blivit en konsekvens av kriget i Ukraina, säger Per Erik Andersson.

Därför är kommunerna vinnare

Samtidigt har detta inneburit stora vinster för bolagets kunder, dvs kommunala verksamheter. Anledningen till det är att Kumbro levererar el till ett fast pris på 54 öre/Kwh, vilket alltså gör Kumbros kunder till vinnare på den rådande elmarknaden, enligt Per Erik Andersson (S).

– De här är kanon för dem. Och det här gör ju att de går med långt större vinster än våra förluster, säger han.

Hör mer om detta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.