Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kriminalvårdsinspektören Therese Murstam berätta om konsekvenserna av personalbristen. Foto: Erik Karlsson/SVT

Kumlaanstalten: Intagna får inte tillräcklig sysselsättning

Uppdaterad
Publicerad

Kumlaanstalten, liksom hela Kriminalvården, expanderar för att kunna ta emot fler intagna. Men samtidigt som platskapaciteten ökar blir det allt svårare att ge dem en sysselsättning. Personalstyrkan växer helt enkelt inte i samma takt som platserna.

– Klienterna blir kvar inne på avdelningarna om dagarna, berättar kriminalvårdsinspektören Therese Murstam.

På tisdagen invigdes formellt Kumlaanstaltens nya byggnad, som innebär ett efterlängtat tillskott på 128 platser för intagna. Men att Kriminalvårdens anstaltsbyggnader blir fler och större löser bara en del i en stundtals mycket ansträngd situation.

Återstår gör nämligen bristen på personal. Nyrekryteringen håller inte samma takt som tillskottet av nya platser. En konsekvens är att de intagna inte kan erbjudas en meningsfull sysselsättning.

– Klienterna blir kvar inne på avdelningarna om dagarna, berättar kriminalvårdsinspektören Therese Murstam, som är chef för en av de byggnader som utgör det nya ”H-huset” på Kumlaanstalten.

Inte säkert att man kan leva upp till uppdraget

På frågan om de 128 nya platserna innebär att Kumlaanstalten nu inom en överskådlig framtid kan leva upp till uppdraget kan anstaltschefen Jacques Mwepu inte ge ett säkert svar.

– Förutsättningarna kan snabbt förändras, så det är omöjligt att stå här och lova något. Att ge de intagna en meningsfull sysselsättning är något vi kämpar med varje dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.