600 ton avfall som bland annat innehöll bly och asbest dumpades 2016 i Karlstad. Foto: Ur förundersökningen

Kumlabo frias i miljöbrottsmål

Uppdaterad
Publicerad

Den man från Kumla som stått åtalad misstänkt för att tillsammans med två andra ha grävt ner 600 ton byggavfall i Karlstad friades på måndagen.

I somras frigavs Kumlabon, som är i 50-årsåldern, efter att ha avtjänat sitt brott kopplats till batteriskandalen. På måndagen friades han vid Värmlands tingsrätt i ett annat miljömål.

Två av tre frias för att ha dumpat byggavfall

Totalt stod tre män åtalade för grovt miljöbrott, två av dem stod också åtalade för grovt penningtvättsbrott. Kumlabon och en man i 40-årsåldern friades medan den tredje, också en man i 40-årsåldern, dömdes på båda åtalspunkterna till villkorlig dom. Brotten ska ha begåtts 2016.

Enligt rätten kan varken Kumlabon eller den ena 40-åringen kopplas till platsen där avfallet dumpats. Kumlabon har heller inte fått del av några pengar från verksamheten.

Den tredje mannen kan kopplas till brotten, bland annat genom betalningsströmmar med tillhörande handlingar. Han är tidigare ostraffad och döms till villkorlig dom för miljöbrott och grovt penningtvättsbrott.

Lång tid från brott till dom

Värmlands tingsrätt skriver bland annat i domen att det inte råder något tvivel om att avfall dumpats på den aktuella platsen och att det är ett miljöbrott. Däremot menar rätten att fallet försvåras både av tidsaspekten och att åklagaren påstår att brotten begåtts tillsammans och i samförstånd med ytterligare två personer, som dömts i en deldom från 2020. En av de inblandade i deldomen dog innan han hann förhöras av polis.

en hög med avfall (t.v), Lotta Gunnarsson, på Karlstads kommun (t.h.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet är från den 27/11 då rättegången avslutades. I klippet berättar miljöchefen om konsekvenserna av det dumpade avfallet. Foto: ur förundersökning, Arvid Grange/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.