En kvinna i 20-årsåldern döms av tingsrätten i Örebro till fängelse för att ha förvarat en halvautomatisk pistol åt en kriminell man. Foto: SVT

Kvinna döms till fängelse för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern från Örebro döms till fängelse för delaktighet i grovt vapenbrott efter att ha förvarat en halvautomatisk pistol i ett källarförråd i ett flerfamiljshus.

Pistolen ska enligt åtalet ha förvarats åt en man som vid tillfället rörde sig i kriminella miljöer. Förrådet tillhörde en granne till kvinnans mamma, som hon vid tillfället bodde hos.

Polisen genomförde en husrannsakan i jakt på vapen, när det hittades i en märkesväska i en byrå. På vapnet hittades senare DNA tillhörande pistolens ägare.

Letade efter vapnet

Pistolen togs i beslag och polisen upprättade i samband med det en hemlig kameraövervakning. Samma kväll sågs både kvinnan, hennes mamma, pistolens ägare och en annan man röra sig vid förråden i källaren. Enligt åklagaren för att leta efter det försvunna vapnet, med tillhörande magasin och sex patroner.

Med hjälp av filmer, data från tömda telefoner och träffrapporter från Nationellt forensiskt centrum (NFC) har åklagaren lett i bevis att kvinnan förvarat vapnet åt mannen. Bland annat har hon krävts på pengar efteråt, när pistolen inte hittades.

Döms för grovt vapenbrott

Pistolens ägare är föremål även för andra åtalspunkter och huvudförhandlingen mot honom och tre anda medåtalade pågår fortfarande.

Mamman, som åtalats för medhjälp till grovt vapenbrott, frias av tingsrätten.

Hennes dotter döms mot sitt nekande till fängelse i ett år och sex månader för grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer