En kvinna i Hallsberg får tillstånd att skjuta tranor i Hallsberg Foto: Pontus Lundahl/TT, Johan Nilsson/TT

Kvinna får tillstånd att skjuta tranor på tomten

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Hallsberg får tillstånd att skjuta tranungar på sin tomt. Anledningen är att de hackar sönder bilar, fönster och smutsar ner.

Länsstyrelsen ger en kvinna i Hallsberg tillstånd att skyddsjaga tranor på sin stugtomt.

Kvinnan menar att tranorna hackar sönder hennes bilar och fönstren till stugan. Skadorna på bilarna är så allvarliga att bilarna måste lackas om, menar hon. Tranorna har även tagit sig upp och bajsat på altanen.

Får endast skjuta ungar

Det handlar om en tranfamilj med ett tranpar med två ungar. Länsstyrelsen ger kvinnan endast tillåtelse att skjuta ungarna. Om de vuxna tranorna skulle skjutas blir ungarna föräldralösa, vilket länsstyrelsen inte godkänner.

Endast en tranunge får skjutas per gång. Syftet är att tranfamiljen ska skrämmas och undvika kvinnans tomt.

Enda alternativet

Länsstyrelsen bedömer att tranorna riskerar att göra allvarliga skador på kvinnans egendom. Hon har försökt flytta på bilarna, men fåglarnas beteende har fortsatt med nya mål för skadegörelsen. Hon har även försökt skrämma bort tranorna, men utan framgång.

Därför menar länsstyrelsen att skyddsjakt är enda alternativet för att få stopp på skadegörelsen.

Tranor får inte jagas i normala fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.