Inspektionen för vård och omsorg har utrett ärendet – och kritiserar nu vårdgivaren. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kvinna fick ingen hjälp för undernäring – IVO kritiserar vården

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde lång tid innan en kvinna med undernäring fick träffa en dietist och logoped. Inspektionen för vård och omsorg menar att vårdgivaren brustit i sitt ansvar att tillgodose patientens behov trygghet och säkerhet.

En kvinna i 25-årsåldern sökte vård på en vårdcentral i länet eftersom hon hade problem med att svälja. Hon utreddes och remitterades till olika avdelningar på sjukhuset, och hon fick även en diagnos.

Sväljsvårigheterna hade också medfört att kvinnan drabbats av undernäring, men det dröjde innan hon fick hjälp med besvären. Det framgår av den utredning som Inspektionen för vård och omsorg nu gjort i ärendet.

Kvinnan ska ha gått ned 12 kilo i vikt, vilken bland annat ledde till att hon svimmade vid flera tillfällen och behövde vara sjukskriven. Enligt journalanteckningar ska svimningarna har varit en följd av det låga näringsintaget.

Önskade själv få träffa dietist

Fyra månader efter besöket på vårdcentralen önskade kvinnan själv att bli remitterad till en dietist. En remiss skickades till medicinkliniken, men den återremitterades eftersom kliniken inte hade möjlighet att ta emot patienter från andra kliniker.

Efter ett par veckor skickades remissen till kvinnans vårdcentral. Först i december fick kvinnan kontakt med en dietist på sin vårdcentral, och hon blev därefter remitterad till en logoped.

Brustit i trygghet och säkerhet

IVO har i sin utredning kommit fram till att vårdgivaren brustit i sitt ansvar att tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet och säkerhet.

De menar även att det finns brister i samordningen av patientens vård på ett ändamålsenligt sätt. Bland annat lyfter de att det var patienten själv som fick påtala behovet av att träffa en dietist, och att det tog sex respektive åtta månader innan hon fick träffa en dietist respektive logoped.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer