Arkivbild. Foto: TT

Kvinna hade nazistflagga i fönster – åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna boende i Degerfors ska ha satt upp en flagga med ett hakkors på i sitt fönster. Nu åtalas hon för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Det är Justitiekanslern (JK) som lämnat in stämningsansökan mot kvinnan. Myndigheten anser att hon genom att ha nazistflaggan uppsatt i sitt fönster gjort den tillgänglig och ”spridit ett meddelande som uttrycker missaktning mot bland annat judar och romer med anspelning på ras, etniskt ursprung och beträffande judar, trosbekännelse”.

Anses ha spridit nazistiskt budskap

Flaggan har, från kvinnans fönster, varit synlig i ett bostadsområde samt från allmän väg. På det viset menar JK att kvinnan har spridit budskapet och därför ska dömas för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Förnekar brott

Polisen ingrep i slutet av januari i år och tog flaggan i beslag. Kammaråklagare Marcus Nyman i Karlstad har fått uppdraget av JK att ansvara för åtalet.

– Kvinnan har själv uppgett att flaggan sattes upp några dagar tidigare. Hon förnekar brott, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Stämningsansökan är inlämnad till Örebro tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.