Kvinnerstagymnasiet vill ha fler sökande – även om de behöver vara något äldre än barnen på bilden. Foto: SVT

Kvinnerstadagen återuppstår – i hopp om att fler ska söka till utbildningarna

Uppdaterad
Publicerad

Det var både välbesökt och glatt när Kvinnerstagymnasiet norr om Örebro slog upp dörrarna för besökare. Syftet var desto allvarligare. Skolan är i skriande behov av fler sökande elever,

Efter fem år var det åter dags för Kvinnerstadagen på gymnasiet med samma namn norr om Örebro. Skolan som har flera olika inriktningar inom naturbruksprogrammet och bygg- och anläggning visade såväl upp stora maskiner som djuren som finns i stallarna.

Vill göra skolan mer känd

Även om det hela kantades av skratt och sol har återinförandet av Kvinnerstadagen också en allvarlig sida. Skolan brottas med vikande elevunderlag och flera nya utbildningar som var tänkta till hösten har fått läggas ner innan de ens startat.

– Det här är ett försök att lyfta skolans anseende och göra oss mer kända för omvärlden, förklarar rektor Ken Dahlberg. Sen kommer vi att bli mer aktiva i sociala medier och visa oss mer på grundskolor inför gymnasievalen. Och Kvinnerstadagen kommer att fortsätta framöver.

Stor efterfrågan i branschen

Just nu är det speciellt inom lantbruk som det är få sökande till Kvinnerstagymnasiet.

– Därför kommer vi inte att starta årskurs 1 i år, men vi lägger inte ner – vi pausar den bara, förklarar Ken Dahlberg.

Varför så få väljer att söka sig till skolans utbildningar är svårt att säga. Branschen skriker efter utbildad personal och i flera fall erbjuder man bra löner. Men en anledning skulle kunna vara att det handlar om fysiskt tunga jobb.

– Och en del är inte direkt rena jobb heller, konstaterar Ken Dahlberg. Så det vill till att man tål lite smuts om man ska jobba i branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.