Kvinnor fastnar i SMS-lånefällan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet obetalda SMS-lån har slagit nytt rekord i Västmanlands och Örebro län. Det visar siffror från kronofogdemyndigheten. Det är kvinnornas skulder som ökar mest.

Antalet personer som hamnar hos kronofogden för obetalda SMS-lån har aldrig varit så högt Förra året var det 1 228 personer i Västmanland som inte kunde betala sina SMS-lån. I Örebro län var det 1 334 personer. Till konsumentvägledningen i Västerås kommer dagligen folk som inte förstått innebörden av en betalningsanmärkning, förrän det är för sent.

– Det är som att ha en osynlig boja på sig. Under tre år kan du inte hyra en lägenhet eller teckna några abonnemang, säger konsumentvägledare Tommy Hultman.

Kortsiktiga lån

Kronofogdemyndigheten är kritisk till att låneföretagen oftast inte tar en kreditupplysning på folk som vill låna, men menar samtidigt att konsumenterna måste bli mer medvetna om vad de ger sig in på.

– Man har alltid ett eget ansvar. Vi har många gånger sett prov på inställningen ”konsumera nu, betala senare”. Man måste ju inse att det man lånar det måste man betala tillbaka, säger Bo Johnsson på Kronofogdemyndigheten.

Antalet ungdomar som hamnar hos kronofogden har kraftigt börjat minska. Men samtidigt som ungdomarna är på nedåtgång så har en ny typ av människor börjat synas i statistiken hos kronofogden, ensamstående mammor i medelåldern.

– Det kan ju vara så att en del av dem inte har så god ekonomi. Är man ensamstående med barn så dyker det väl alltid upp någonting som man måste betala. Då kan ett SMS-lån vara ett halmstrå att klamra sig fast vid, säger konsumentvägledaren Tommy Hultman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.