Foto: SVT

Kvinnor utvisas trots dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor, ursprungligen från Iran, boende i Fellingsbro riskerar utvisning. Båda har konverterat till kristendom, men utvisas de till Iran riskerar de dödsstraff.

Enligt sharialagarna som Iran tillämpar så kan det innebära dödsstraff om man lämnar islam och konverterar till en annan religion.

Det handlar om mor och dotter som har bott i Sverige i fyra år och konverterade till kristendomen. Senare har maken i Iran ringt och uttalat dödshot om de båda återvänder till Iran.

Kunskapstest i kristendom
Men, myndigheterna har inte trott på kvinnornas omvändning till kristendomen. De har fått genomgå flera kunskapstest om den kristna tron, med frågor som inte ens Ingemar Olsson, pastor i Ängebykyrkan i Fellingsbro där de båda har fått en fristad under vistelsen i Sverige.

– Det är frågor som inte ens jag kan svara på som studerat teologi i fem år, säger Ingemar Olsson.

Kvinnorna i förvar
I dag kallades kvinnorna och Ingemar Olsson till polisen för ”samtal i ett utlämningsärende”. Det slutade med att kvinnorna omhändertogs av polis och sattes i förvar i väntan på utvisning till Iran.

– Det betyder döden för en av dem, och tvångsgifte för den andra, säger Olsson.

– Nu försöker vi hitta ett land som är humanare än Sverige som de kan skickas till, kanske USA som inser att det är dödsstraff i Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer