Foto: Micke Fransson /TT

Laddat för STCC-premiär

Uppdaterad
Publicerad

Under provkörningarna i Skåne fick SVT Sport chansen att fråga ut våra tre förare tankarna kring den kommande säsongen. Flera nyheter kan kasta om förutsättningarna mer än väntat.

Under torsdagen och fredagen trimmade förare och team sina färdigheter inför kommande STCC-säsong på banan Ring Knutstorp i Skåne. Första tävlingen avgörs i Skövde 8-9 maj.

Tolv förare deltog under denna säsongs första kraftmätning. Tre av dem med anknytning till länet. Bland annat regerande mästaren och Örebrosonen Thed Björk, som siktar på mästartiteln för fjärde gången i rad.

– Det är alltid svårt att vinna STCC. I toppen är det stenhårt, men jag har precis varit ute och kört ett pass och det känns skitbra, men det kommer att bli tufft ändå, säger Thed Björk till Sportens reporter Johan Ejeborg.

Ny däckleverantör

Inför säsongen har teamen att förhålla sig till en ny leverantör av däck. Något som kan betyda mycket när det handlar om små marginaler.

– Det är jättekul att vi byter däckleverantörer lite då och då, för det ställer ju allt på sin spets. Jag tror vi kommer att se stor skillnad i lite tider i början och i slutet av racen och det är precis vad som efterfrågats, säger Team Tidös Richard Göransson

Som hoppas ha marginalerna på sin sida under säsongen för att kunna erövra titeln i de svenska racingmästerskapen.

– Från teamets sida har det ju varit mycket organisatoriskt. Att få ihop gänget. Team Tidö har väl aldrig haft så många timmar i verkstad och på kontor med ingenjörer som vi har haft till den här säsongen. Det har jag pushat hårt för. Det känns väldigt bra att vi kunnat göra det med lite större budget nu under vintern, säger Richard Göransson

Ny bana

Premiären på den lite speciella nyanlagda banan på flygplatsen i Skövde får många förare att kippa efter andan, men regerande mästaren är säker på att det för honom ger ideala förutsättningar.

– Det är nog många som tycker det är speciellt med en sådan premiär, men jag älskar det. Det är trångt, står nya cementmurar och man måste lära sig fort var greppet finns och det passar mig helt perfekt, säger Thed Björk körandes för Volvo Polestar Racing.

Han får medhåll av lagkamraten Fredrik Ekblom från Kumla.

– Det tror jag passar oss bra att hitta snabb balans i bilen. Det är ju bara två testpass och då ska man ju lära sig banan och lära sig inställningar och så vidare. Men jag jobbar jättebra med Ted. Vi litar på varandra, så jag hoppas vi har en fördel där, säger Fredrik Ekblom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer