Showerna sista dagen var ett uppskattat inslag. Foto: SVT

Lag-SM för islandshästar – ingen vanlig ryttartävling

Uppdaterad
Publicerad

Trots stekande värme har lag-SM för Islandshästar kunnat genomföras som det var tänkt – nästan. På föreningen Hrimfaxi konstaterar man att en dröm nu gått i uppfyllelse.

Att tävla i lag-SM för Islandshästar handlar inte bara om att tävla i olika passgångar och ta hem många individuella poäng. Flera av grenarna kräver att hela laget hjälps åt – hästarna inkluderat.

– Det är inte bara sportgrenarna som gills, förklarar Lena Ehrling, ordförande i Kumlaföreningen Hrimfaxi som arrangerat tävlingen under helgen. Här handlar det också om tävlingar där hästar ska visa lydnad och vara väldresserade. Man ska också kunna lasta sin häst på en transport, balansera och fånga flaggor. Och sen är det en del show också.

Sportsmannaskap på högsta nivå

– I individuella tävlingar presterar och får sina hoppoäng eller vad det kan vara, men här är man beroende av laget. Det är sportsmannaskap på högsta nivå som vi lär våra ungdomar.

Under helgens tävlingar har 15 lag med mellan fyra och åtta deltagare tävlat. Enda problemet har handlat om det varma vädret som gjort att man fått flytta grenar som skulle avgjorts inomhus till utomhusbanor.

En dröm

Men när bara timmar återstår kan Lena Ehrilng och övriga arrangörer konstatera att helgen varit en succé – inte minst den nya passbanan som byggts för tävlingarna tack vare bidrag från medlemmar och företag i Kumla.

– Ända sedan vi flyttade hit 2011 är det här vad jag har drömt om, konstaterar Lena Ehrling. Nu har den drömmen blivit verklighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer