Läkaren kommer att anmälas till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) Foto: Claudio Bresciani / TT

Läkare anmäls – spillde lim i ansiktet på litet barn

Uppdaterad
Publicerad

Universitetssjukhuset i Örebro anmäler händelse som skulle kunnat gjort ett litet barn blint på ena ögat.

En narkosläkare på Universitetssjukhuset gjorde i slutet av december 2017 bedömningen att ett barn i 1-årsåldern med sår i pannan inte skulle sövas för att kunna sys, det framgår av handlingar som Nyhetsbyrån Siren tagit del av. Barnet hade råkat få en lampa i huvudet vilket resulterat i ett sex centimeter långt jack.

Istället ordinerade läkaren att såret skulle limmas med med ett speciellt vävnadslim. En behandling som inte kräver bedövning.

Fick lim i ansiktet

Men när sköterskan skulle utföra limningen tog narkosläkaren över, trots att det inte ingick i personens arbetsuppgifter.

Behandlingen slutade med att det lilla barnet fick lim i ansiktet. Hade det kommit i ögat fanns risk för blindhet, enligt en lex Maria-anmälan.

Kommer att anmäla till IVO

Det ingick inte narkosläkarens arbetsuppgifter att utföra limningen.

– Läkaren hade heller inte ett speciellt vänligt bemötande av familjen, säger chefläkare René Bangshöj till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt anmälan kommer Region Örebro län, förutom lex Maria-anmälan, även att anmäla läkaren till Inspektionen för vård och omsorg för utredning av eventuell risk för patientsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.