Inspektionen för vård och omsorg har utrett ärendet – och kritiserar nu vårdgivaren. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Läkare förlorade legitimation efter sexbrott – ska ha jobbat ändå

Uppdaterad
Publicerad

En läkare förlorade sin legitimation efter att han dömts för att ha sexuellt ofredat en patient. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, åtalsanmält läkaren på grund av misstankar om att han jobbat, trots sin indragna legitimation.

Läkaren har anmälts av IVO och är skäligen misstänkt för att ha jobbat som läkare, trots att hans legitimation är indragen.

Enligt anmälan så misstänker IVO att mannen ska ha jobbat på en vårdcentral. Det var apotekspersonal på vårdcentralen som uppmärksammade att läkaren hade förlorat sin legitimation, varpå han avskedades.

Mannen ska alltså ha undanhållit faktumet att hans legitimation var indragen för sin arbetsgivare, och har hävdat att han gjorde det på grund av att domstolsprocessen fortfarande pågick.

I straffskalan för åtalet finns fängelse eller böter.

Sexuellt ofredande

Mannen dömdes 2017 för att ha sexuellt ofredat en patient på en vårdcentral. 2018 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att dra in läkarens legitimation. Brottet begicks på en vårdcentral i Gävle 2014 och läkaren var då skriven i Örebro.

Han ska ha låst dörren om sig och en patient och sedan bett denne ta av sig på överkroppen, för att sedan med kyssar och smekningar kränka patienten.

Mannen dömdes i både tingsrätten och hovrätten efter att han överklagat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.