Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Josefin Gerdevåg, första vice ordförande i Örebro läns läkarförening. Foto: SVT/TT

Läkarföreningen kritisk till hur Region Örebro län hanterar övertiden

Publicerad

Trots att läkarna i Region Örebro län arbetar mycket övertid jämfört med flera andra regioner har inte regionen tagit problemen på allvar. Det menar Örebro läns läkarförening.
– Det är bekymmersamt eftersom arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, säger Josefin Gerdevåg, första vice ordförande.

SVT Nyheters kartläggning visar att 81 läkare inom Region Örebro län jobbade mer än 200 timmar övertid förra året och åtta läkare arbetade över 400 timmar.

Enligt Josefin Gerdevåg är problemet med läkares övertidsarbete inget nytt och något som lokalföreningen länge påpekat för regionen. Framför allt är det läkarna på vissa specifika kliniker som arbetar mycket övertid, enligt henne.

– Vi har inte blivit inbjudna på verksamhetsnivå. Regionen har hört av sig, men vi skulle önska att verksamhetscheferna bjöd in oss. Den signalen de sänder är att de inte tar det på allvar, säger Josefin Gerdevåg.

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, kallar kritiken för ”bekymmersam”.

– Det är en viktig fråga för oss. I forsatta diskussioner med läkarföreningen kommer jag visa att vi menar allvar med att jobba med den här frågan, säger han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer